Toate stirile BMW si BMWClub Romania



Michelin Winter Essentials - impresii generale


Va mai aduceti aminte cand ne intrebam nu demult ce s-ar putea face cu anvelopele potrivite la Polul Nord?

Ei bine, am incercat sa aflam raspunsul la aceasta intrebare participand zilele trecute in cadrul unei echipe romanesti de driveri "cercetatori" pe circuitul de teste din Riga (Letonia) la mai multe probe "de foc" (desi afara erau conditii meteo improprii arderii). smile
Participarea a fost una de elita, impusa si de performantele automobilistice, recunoastere si palmares, printre cele mai cunoscute figuri numarandu-se Roxana Ciuhulescu (ProMotor) si Cabral.
Incercam sa va aducem cate putin din atmosfera nordica, combinata cu spiritul romanesc etern vesel, dar si cate ceva din momentele de reala competitie cu natura, masinile si conditiile de rulare.

Totodata, am avut placerea sa ii intalnim si pe colegii de la BMW Club Europe, cu care am legat o prietenie foarte stransa, bazata pe aceeasi pasiune, dar si pe proiecte comune.

Echiparea masinilor cu anvelope de iarna Michelin Pilot Alpin 4 si Latitude Alpin a scos si mai mult in evidenta performantele acestora, mai ales ca am avut de "valsat" in niste conditii meteo foarte vitrege pe Porsche, Audi, Mercedes si Range Rover Evoque.

Deocamdata va oferim primele impresii de-ale noastre, urmand a va tine la curent in zilele ce urmeaza despre detaliile tehnice si performantele noilor anvelope Pilot Alpin 4 si Latitude Alpin.

Cele mai importante aspecte urmarite de inginerii francezi au fost CONTROLUL, SIGURANTA si MOBILITATEA, fara ca celelalte functii ale unei anvelope sa isi piarda din eficienta.
Iar noi am fost norocosii care au verificat cele afirmate de inginerii de la Michelin in cadrul a mai multe workshop-uri interesante (Latitude Alpin, Pilot Alpin 4) si pe probe:
- Essential Pleasure (pe Mercedes E63 AMG)
- Essential Control (pe noul Porsche Carrera 911)
- Essential Off Road (pe Range Rover Evoque si noul VW Touareg)
Singura proba care nu a mai putut avea loc din cauza conditiilor atmosferice a fost Essential Safety (pe Audi A5), insa am vazut rezultatele testelor anterioare si trecbuie sa recunoastem ca sunt uimitoare, insa vom vorbi despre asta ceva mai tarziu.

Mai mult CONTROL
Pneurile Pilot Alpin 4 sunt proiectate special pentru utilizarea pe vehicule sau, în orice caz, pe masini sport cu motoare deosebit de puternice. Primul obiectiv al aceastor anvelope, pe care de acum vom numi Pilot Alpin 4, a fost cel de a imbuntati asa-numita "actiune Caterpillar". Cu alte cuvinte, vorbim de capacitatea de a mentine o aderenta buna pe suprafete alunecoase si, in acelasi timp, de a putea trece de pe drum uscat pe suprafete alunecoase fara risc.
Pentru a reusi acest lucru, profilul benzii de rulare a fost modificat in blocuri de dimensiuni diferite (reducand astfel si nivelul de zgomot), sculpturi ale profilului si multiple sectiuni (numarul acestora din urma a crescut cu 26% fata de a treia generatie de PA).
Am reusit sa simtim aceste evolutii la bordul unui Mercedes E63 AMG, echipat cu un motor V8 biturbo de 525 CP, avand toate sistemele de control al tractiunii... OFF !


Rezultatul a fost, fara indoiala, unul exceptional, in raport cu starea drumului acoperit cu zapada si pe alocuri chiar cu portiuni intregi de gheata pe care am remarcat un nivel ridicat de control al masinii, in special la virajele stranse si la franare.
La urma urmei sa fim seriosi: o herghelie dezlantuita 525 CP iti poate aduce numai surprize FARA a avea sistemele de siguranta activate. Insa Michelin Pilot Alpin 4 s-au situat peste inaltimea asteptarilor noastre.


AGILITATE si MOBILITATE
Asa cum am mentionat, Pilot Alpin 4 au fost concepute pentru masini sport, si in mod special pentru Porsche, care de ceva timp au un acord de dezvoltare cu producatorii francezi. Prin combinarea cercetarii din cele doua parti, au fost realizate PA4 atat cu profil directional, cat si asimetric, in dimensiuni de 19 si 20 de inch. Un astfel de beneficiar este noul Porsche Carrera 911.
Am observat ca cele doua profile au in comun o serie de compusi chimici (StabiliGrip si HelioCompound 3G), create in scopul de a sparge filmul de apa care ar conduce la acvaplanare si sa asigure o mai mare rigiditate (RidgeNFlex).


Aveam sa resimtim aceste inovatii la bordul mai mutor Porsche Carrera, unele echipate cu Michelin Pilot Alpin 4, iar celelalte echipate cu alte anvelope Premium, produse de competitori directi.
Rezultatul avea sa se prefigureze de indata ce schimbam masinile... Pe un drum greu de parcurs si in conditii foarte dificile de rulat, Pilot Alpin 4 ofera o manevrabilitate foarte precisa, control maximizat al directiei si reducerea distantei de franare.


Avand in vedere restrictiile evidente pe circuitul acoperit cu zapada si gheata, masina echipata cu Pilot Alpin 4 s-a dovedit a fi la inaltimea asteptarilor, beneficiind si de recunoasterea de catre TUV SUD (Germania).
Este putin cam neasteptat, insa aceste anvelope nu au redus NIMIC din placerea de a conduce, nici macar nu au diminuat senzatiile produse de o masina puternica pe un circuit de zapada... totul a fost sub CONTROL !

SIGURANTA
Aceasta proba este cea care nu a mai putut fi realizata pe Audi A5, din cauza conditiilor meteo, insa desi ni s-a promis ca vom primi rezultatele de la testele anterioare, cred ca putem spune ca am simtit totusi pe deplin ce inseamna SIGURANTA la franare cu Porsche Carrera 911, pe circuitul de zapada si gheata.
Impresiile noastre s-au suprapus peste rezultatele oferite si am constatat ca ele coincid... De aceea, am concluzionat ca, alaturi de StabiliGrip si HelioCompound 3G, modificarea profilului benzii de rulare a oferit performante de franare pe zapada si umed a fost cheia succesului Pilot Alpin 4.


Spre exemplu, noul design al acesteia a inregistrat o crestere semnificativa a numarului lamelelor (>135% decat precedenta generatie), dar schimba adancimea sectiunilor, pentru a evita compromiterea puterii de tractiune.
Si fiindca tot am pomenit de HelioCompound 3G, trebuie sa precizam ca este vorba de un compus inventat de Michelin, realizat cu ulei de seminte de floarea-soarelui. Un compus si o inventie complet VERDE, ecologice !

OFF ROAD
In cele din urma am trecut de la circuitul foarte virajat, dar destul de plat, la un traseu prin padurile de pini nordice, in care am remarcat o competitie acerba intre optiunile masinilor angajate in aceasta proba si pilotii lor, care chiar s-au intrecut pe sine.
De aceasta data, protagonistul principal a fost Michelin Latitude Alpin, un set de anvelope special concepute pentru SUV-uri si pentru cei amatori (sau profesionisti) de OFF ROAD.
Cum vorbeam la inceput, am avut de stapanit un Range Rover Evoque si noul VW Touareg, pe un traseu prin zapada, gheata si balti cu noroi.



Indiferent de dificultatile intampinate, toata lumea a reusit sa le depaseasca usor si sa mentina un control al masinii fara probleme. Chiar si pe cele mai abrupte pante nu ne-am confruntat cu nici o pierdere a aderentei pe traseu.
Asta inseamna o aderenta impresionanta in orice pozitie a masinii, panta-rampa-viraj, precum si o aderenta laterala exceptionala.

RIGA - o capitala europeana
Pe langa obiectivul principal al acestei experiente de neuitat, trebuie sa amintim si momentele dedicate relaxarii (la propriu) si imbogatirii bagajului de notiuni culturale.
Un oras superb, curat, populat de aproximativ 500.000 locuitori foarte deschisi, comunicativi si buni vorbitori de limbi straine.
Vizitarea unor monumente istorice si de cult parca ne-a insuflat cate ceva din statornicia nordicilor, care au rezistat atat in conditii naturale dificile, dar si geo-politice ori sociale delicate.


Despre Riga se pot spune foarte multe lucruri frumoase, despre letoni cred ca si mai multe...
Dar despre gazda noastra - Michelin - nu se poate spune mai nimic fara superlative ! Iar pentru asta ii multumim lui Razvan DIACONU, cel care a facut ca totul sa devina posibil.

In plus, trebuie sa recunosc ca am avut parte de un privilegiu rar - sa mergi undeva, intr-un loc necunoscut, alaturi de oameni care iti sunt PRIETENI !
Restul a venit de la sine...

Ca sa nu mai lungim vorba foarte mult si sa imbinam utilul cu placutul, va invitam sa urmariti cateva secvente de la circuitul de teste de la Riga (Letonia).



Vom reveni cu detaliile acestei experiente in zilele ce urmeaza, deci ramaneti alaturi de BMWClubMagazine.com si BMWClubMagazineTV !

Numai bine !



Comentarii: 0
Postat la: 05 3 2012


Stire adaugata de XXL

Nume/Nickname:
E-mail: (optional)
Smiles: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Introduceti cele doua cuvinte cu spatiu intre ele !
Daca acestea nu sunt lizibile dati click pe iconul, aflat sub cod.
Bmwclub Magazine pe Facebook
        

Legal - Termeni si conditii   
BMWClub Magazine
Despre revista
Cuprins revista
Cauta BMW
Stiri BMW
Intalniri
Comunitate
Facebook
Contact
Aboneaza-te

BMWClub Magazine 2010 - Toate drepturile rezervate.
Acesta este un site partener BMWClub Romania www.bmwclub.ro
version 1.2