Toate stirile BMW si BMWClub RomaniaGhid inmatriculare auto - 2016... un fel de ABERATIO IN INTEGRUM al autoritatilor


In urma cu vreo 2 ani si ceva, va prezentam un scurt ghid de inmatriculare auto, in care lucrurile erau, sa zicem, destul de clare... umblai putin, dar in 2 zile aveai masina inmatriculata.

Intre timp, guvernantii nostri s-au straduit sa reduca birocratia la nivelul administratiilor locale si centrale, dar in realitate procedurile au devenit mai anevoioase si chiar uneori putin hilare gen "n-ai stampila pe timbru".

Pe scurt, in epoca cyber unde internetul este la putere, iar comunicatiile online ar trebui sa fie instantanee, toate "masurile de simplificare" pe care le-a luat guvernul se reduc la un maldar de hartii pe care omul de rand, cumparator al unei masini, trebuie sa le stranga incet-incet, apoi sa le depuna zi dupa zi, la fiecare administratie locala sau centrala, astfel:

ZIUA 1 - traducerea documentelor masinii (actele de identitate si de provenienta)
- prezentarea la Registrul Auto Roman dupa o prealabila programare telefonica (0219672) sau online, direct pe site-ul RAR. Aici lucrurile merg destul de simplu, organizarea inginereasca, meticuloasa, spunandu-si cuvantul.
Oricum ar fi, este primul loc unde ajungeti cu documentele SI masina, ulterior fiind nevoie aproximativ peste tot de cartea de identitate pe care v-o elibereaza R.A.R.-ul.
Pentru aceasta veti avea nevoie de urmatoarele documente:
- cerere-tip (se completeaza la R.A.R.)
- documentele de inmatriculare straine (doar originale)
- actul de identitate al proprietarului/persoanei care prezinta autoturismul.
- costurile sunt undeva in jur de 450 lei, pentru are primiti CIV, certificatul de autenticitate si talonul de inspectie tehnica periodica.

ZIUA 2 - la A.N.A.F. pentru plata timbrului de mediu si obtinerea decizie de calcul... ei bine, de-aici incepe "distractia"
In primul rand, trebuie sa retineti ca, desi calculul se face INSTANTANEU, pe calculatorul de timbru de mediu public al ANAF (varianta 2016), veti putea achita timbrul de mediu abia peste 2-3 zile. DE CE?
Pai pentru ca procedura "simplificata" este de fapt una foarte greoaie... Cel putin la trezoreriile din Bucuresti, unde mai intai predai documentatia (descrisa mai jos) unei functionare ce face calculatia timbrului de mediu. Apoi doamna respectiva listeaza o hartie, pe care o preda la semnat sefului de birou, si care ulterior, ajunge la seful de administratie... tot la semnat... care, daca ai norocul sa fie in unitate, va semna cam a 2-a zi dupa depunerea documentelor. Daca nu, in orice caz, in 3 zile intrati in posesia deciziei de calcul a timbrului de mediu.
Adica ceea ce dureaza maxim 1 MINUT pe calculatorul online al ANAF, la propriile administratii dureaza 3 ZILE...
Si in acest caz ne intrebam, UNDE ESTE SIMPLIFICAREA acestor masuri??? wassat
Oricum, pentru calculul timbrului de mediu trebuie sa fiti pregatiti cu urmatoarele documente (si niste Distonocalm, preventiv):
- cerere privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu (se completeaza la ANAF)
- cartea de identitate a vehiculului (CIV - eliberat de R.A.R. - original si copie); in cazul autovehiculelor rulate/achizitionate din alte state, documentul de inmatriculare strain unde este inscrisa data primei inmatriculari si traducerea acestuia de catre un traducator autorizat;
- actul de identitate al proprietarului;
- factura de achiziţie si/sau contractul de vanzare-cumparare auto (si traducere, in cazul autovehiculelor achizitionate din alte state);
- cerere de eliberare a unui certificat ca nu sunteti platitori de TVA... aici am ramas uimit, pentru ca stiam ca toate persoanele fizice platesc TVA pentru orice cumpara, dar cu ANAf-ul nu te pui... si nici nu m-am mai obosit sa le inteleg mecanismele, pentru ca eram deja obosit.
- multa rabdare... cam cat pentru vreo 2-3 zile, dupa noroc.

ZIUA 3 - La impozite si taxe locale (primarie) trebuie sa va prezentati cu alta serie de documente:
- declaratie tip de impunere pentru impozitul asupra mijloacelor de transport;
- cartea de identitate a vehiculului (R.A.R.), + copie
- actul de identitate al proprietarului + copie.
- fisa de inmatriculare, pe care se va aplica viza agentiei fiscale (+ copie);
- contract de vanzare-cumparare / factura fiscala tradus in limba romana de traducator autorizat (vezi ZIUA 1)... in original + cate 3 copii... da, TREI;
Aici veti avea surpriza de a da iarasi de o procedura "simplificata", mai ales daca sunteti din Bucuresti... pentru ca primariile s-au gandit sa introduca bonuri de ordine electronice, dar in acelasi timp, sa limiteze programul de lucru pana la 14.30. Asa ca poti avea bon de ordine, dar el isi va pierde valabilitatea la acea ora. Cu alte cuvinte, "ura si la gara, vino altadata!".
Am ramas stupefiati cand am intalnit oameni care erau la coada de la ora 07 dimineata (cu o ora inainte de inceperea programului... da, LA COADA!!!) a treia zi consecutiv, pentru a putea sa prinda un ghiseu liber pana la ora 14.30.
Nici nu mai discutam de "amabilitatea si viteza de lucru" a functionarelor, ca e un... nonsens.
Dupa o astfel de zi minunata, veti primi doua documente:
- fisa de inmatriculare vizata, stampilata, chiar si cu o holograma de autenticitate;
- decizia de impunere (faceti-i o copie pentru momentul in care vreti sa faceti RCA-ul, pentru ca, mai nou, se asigura numai autovehiculele care sunt platitoare de taxe si impozite).

ZIUA 4 sau 5 - (asta daca v-ati incadrat in programul celei precedente) reveniti la ANAF pentru plata timbrului de mediu... asta daca seful de unitate ANAF a fost pe la serviciu sa semneze lucrarile... daca nu, aveti timp pentru plata chitantelor pentru numere (40 lei - nr. la rand sau 85 lei nr. preferentiale), pentru certificat de inmatriculare (37 lei) si taxa de inmatriculare (60 lei), care, tot ca "masura de simplificare", se platesc NUMAI la trezoreria Sectorului 5 Bucuresti sau la oficiile Postei Romane.
Daca prin absurd ati reusit sa platiti foarte rapid timbrul de mediu, nu va grabiti sa mergeti la inmatriculare inca... dureaza inca alte 2-3 zile lucratoare pana ce plata va deveni vizibila in evidentele DRPCIV. Cum asa? Pai trezoreriile transmit periodic, dar nu zilnic (in format electronic, sper!) situatiile platilor timbrului de mediu, iar cei de la inmatriculare proceseaza numai dosarele depuse pentru care exista confrmarea platii...
POFTIM???
Deci asta inseamna "masuri de simplificare a administratiei"??? Muream prosti si nu stiam cat de simpla e treaba. wassat

ZIUA... nici nu mai stiu a cata... cred ca 6 sau 7 (asta daca "au ajuns banii din trezorerie") - la S.R.P.C.I.V. (adica la biroul de inmatriculari auto)
Aici treaba merge surprinzator de repede, adica in vreo 2 ore de la depunerea actelor puteti primi certificatul de inmatriculare si numerele de inmatriculare. Asta daca nu cumva dati de vreo gloata de oameni care nu au toate actele in ordine si nu pot depune dosarul de inmatriculare, dar se incapataneaza sa insiste doar-doar lucratorii de acolo or accepta compromisuri.
Ca mic avertisment prealabil, decat sa va duceti si sa stati la cozi degeaba, consumand timpul si nervii vostri (si ai altora), mai bine pregatiti-va dosarul de inmatriculare corespunzator, din care sa nu va lipseasca:
- cererea solicitantului;
- fisa de inmatriculare vizata la organul fiscal;
- cartea de identitate a vehiculului eliberata de R.A.R., in original si copie;
- actele de identitate pentru autovehicule din import (documentele masini din tara de unde a fost importata), dupa caz;
- certificatul de autenticitate R.A.R. si talonul de inspectie tehnica peridica (I.T.P.);
- documentul care atesta dreptul de proprietate (contract/factura), in original si copie;
- actul de identitate al solicitantului, in original si copie;
- asigurarea de raspundere civila (RCA) in termen de valabilitate, in original si copie;.
- dovada platii taxei de inmatriculare (60 lei);
- dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare (37 lei);
- dovada plaţii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare (40 lei nr. la rand sau 85 lei nr. preferenţiale).
- dovada achitarii timbrului de mediu (original si copie) si decizia de calcul eliberata de ANAF.

Va recomandam sa pastrati acasa sau la loc sigur o copie a chitantei de plata a timbrului de mediu si a deciziei de calcul ANAF... cine stie cand se va decide restitutirea acestor taxe si poate veti dori sa apelati la acest drept.

In ccncluzie, noi am inceput intr-o marti procedura de inmatriculare, urmand a fi gata de pus numerele pe masina tot... marti, doar ca cea viitoare !
Adica aproape O SAPTAMANA INTREAGA de drumuri si alergatura pentru a inmatricula o masina in Bucuresti... Adica fix 60 de kilometri de alergat prin Bucuresti de la un ghiseu la altul... (pe Google Maps pentru ca in realitate sunt vreo 72, probabil masina numara si cautarile locurilor de parcare)...


Acesta este GHISEUL UNIC din ROMANIA, "spart" in 5 locatii diferite (chiar 6, daca pui si Posta)... A-propos, cu mici exceptii (adica doar la R.A.R.), toate platile se fac in numerar, sa nu cumva sa mergeti cu carduri, ca va luati teapa.

No comment... wassat

Comentarii: 0
Postat la: 22 7 2016


Stire adaugata de XXL

Nume/Nickname:
E-mail: (optional)
Smiles: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Introduceti cele doua cuvinte cu spatiu intre ele !
Daca acestea nu sunt lizibile dati click pe iconul, aflat sub cod.
Bmwclub Magazine pe Facebook
        

Legal - Termeni si conditii   
BMWClub Magazine
Despre revista
Cuprins revista
Cauta BMW
Stiri BMW
Intalniri
Comunitate
Facebook
Contact
Aboneaza-te

BMWClub Magazine 2010 - Toate drepturile rezervate.
Acesta este un site partener BMWClub Romania www.bmwclub.ro
version 1.2