Toate stirile BMW si BMWClub Romania



Mastile de protectie impotriva CoViD 19 - CINE, CE si DE CARE ?


Lumea intreaga se confrunta cu un deficit de masti si alte echipamente de protectie impotriva noului Coronavirus. Mastile chirurgicale sunt deosebit de solicitate. Dar sunt cu adevarat eficiente? Ce fel de masti protejeaza de fapt impotriva CoViD-19?

De la izbucnirea pandemiei, populatiile din China si din restul lumii s-au repezit la farmacii pentru a obtine masti chirurgicale. Dar exista diferite tipuri de masti pe piata si nu toate sunt cu adevarat eficiente impotriva virusurilor.

Asadar, stii care masti ofera de fapt o protectie REALA anti-virala?

Ei bine, trebuie sa incepem cu clasificarea dispozitivelor de protectie respiratorie... Exista doua tipuri diferite de masti:
- masti3e chirurgicale si
- respiratoarele.



MASCA CHIRURGICALA este un dispozitiv medical de unica folosinta care poate fi cumparat in farmacie si care protejeaza impotriva agentilor infectiosi transmise prin "picaturi". Aceste picaturi pot fi picaturi de saliva sau secretii din tractul respirator superior atunci cand purtatorul tuseste, stranuta sau chiar expira.

Daca este purtata de un ingrijitor, masca chirurgicala protejeaza pacientul si mediul sau (aer, suprafete, echipament, loc chirurgical). Daca este purtata de un pacient contagios, aceasta impiedica pacientul sa-si contamineze mediul si mediul. Aceste masti trebuie purtate maxim 8 ore.

O masca chirurgicala poate proteja, de asemenea, purtatorul de riscul de stropiri de lichide biologice. In acest caz, masca chirurgicala trebuie sa aiba un strat impermeabil. Poate fi echipata si cu vizier pentru a proteja ochii. Dar o masca chirurgicala NU protejeaza impotriva agentilor infectiosi "transportati" in aer, astfel incat nu va impiedica purtatorul sa fie contaminat de un virus, cum ar fi coronavirusul.

MASCA DE PROTECTIE RESPIRATORIE este un echipament individual de protectie
care impiedica purtatorul sa inhaleze aerosoli (praf, fum, abur), precum si vapori sau gaze (dezinfectanti, gaze anestezice) care sunt periculoase pentru sanatate. Indisponibila in farmacie, protejeaza purtatorul de agentii infectiosi transportati in aer, adica impotriva contaminarii cu un virus, cum ar fi coronavirus, SARS, MERS, H1N1 etc.

Respiratoarele sunt impartite in doua categorii: de izolare si de filtrare. Respiratoarele de filtrare sunt alcatuite dintr-o fateta si un dispozitiv de filtrare. Uneori, elementul filtrant este integrat. In functie de tipul de filtru, masca va fi eficienta numai impotriva particulelor, numai impotriva anumitor gaze si vapori, sau impotriva particulelor, gazelor si vaporilor.

Respiratoarele de filtrare pot fi uneori echipate si cu o supapa de exhalare pentru a imbunatati confortul utilizatorului. Supapa previne condensul din interiorul mastii si ajuta utilizatorul sa respire usor in interior si in exterior.

Trebuie mentionat ca respiratoarele ii protejeaza, de asemenea, pe cei care le poarta de a inhala "picaturi" de agenti infectiosi - AEROSOLII. Respiratoarele pot fi de unica folosinta sau reutilizabile. In al doilea caz, este posibil sa inlocuiti filtrul atunci cand este plin.



Care sunt standardele?

Fiecare dintre aceste doua tipuri de masti este supus unor standarde si reglementari diferite, in functie de tara sau zona geografica.

Mastile chirurgicale sunt testate in directia exhalarii (din interior spre exterior). Testele iau in considerare eficienta filtrarii bacteriene. In Europa, acestea trebuie sa respecte standardul european EN 14683, care are 3 niveluri de eficienta de filtrare bacteriana (BFE1, BFE2, tip R). In Statele Unite, acestea trebuie sa respecte standardele ASTM care au trei niveluri de protectie (de la risc redus de expunere la fluide pana la risc ridicat de expunere la fluide).

Respiratoarele sunt testate in directia de inspiratie (din exterior in interior). Testele iau in considerare eficienta filtrului si scurgerea la fata. In Europa, acestea trebuie sa indeplineasca standardul european EN 149: 2001, care are trei clase de respiratori de particule de unica folosinta (FFP1, FFP2 si FFP3).

FFP1 se refera la cea mai mica filtrare a celor trei masti cu o filtrare cu aerosoli de cel putin 80% si scurgeri la interior de maxim 22%. Aceasta masca este folosita in principal ca masca de praf (renovari de locuinte si diverse tipuri de lucrari).
Mastile FFP2 au un procent de filtrare de minimum 94% si scurgeri de maxim 8% in interior. Acestea sunt utilizate in principal in constructii, agricultura si de catre profesionistii din domeniul sanatatii impotriva virusurilor gripei. In prezent sunt utilizate pentru protectia impotriva coronavirusului.
Mastile FFP3 sunt cea mai filtranta masca a FFP-urilor. Cu un procent de filtrare minim de 99% si scurgeri maxime de 2% in interior, acestea protejeaza impotriva particulelor foarte fine, cum ar fi azbestul.
In Statele Unite, respiratoarele trebuie sa indeplineasca standardele NIOSH (Institutul National pentru Securitate si Sanatate in Munca). In cadrul acestui standard, exista mai multe clase in functie de gradul de rezistenta la ulei:

Clasa N: fara rezistenta la ulei. Se face o distinctie intre N95, N99 si N100. Numarul de dupa litera indica procentul de filtrare a particulelor suspendate.
Clasa R: masca rezistenta la ulei pana la opt ore. Tot aici, se face o distinctie intre R95, R99 si R100.
Clasa P: o masca complet rezistenta la ulei. Exista, de asemenea, P95, P99 si P100.



Deci, ce masti protejeaza impotriva coronavirusului?

Masca virusUn pacient contagios trebuie sa poarte o masca chirurgicala imediat ce este suspectata contagiunea. In Europa, pentru ingrijitori, este necesar sa purtati un respirator de cel putin clasa FFP2 sau FFP3 pentru filtrarea maxima a particulelor si aerosolilor atunci cand aveti grija de un pacient infectat sau suspectat de acest lucru. In Statele Unite, aparatul respirator N95 filtreaza 95% din particulele aeriene si poate chiar sa filtreze bacteriile si virusurile, conform Centrelor de control si prevenire a bolilor. Deci, pentru ingrijitori, este necesar sa purtati un respirator de clasa N, R sau P.



Trebuie folosita o masca de unica folosinta sau reutilizabila?

Mastile chirurgicale sunt dispozitive medicale de unica folosinta care trebuie aruncate in mod corespunzator dupa utilizare. Respiratoarele (FFP / N, R sau P) pot fi de unica folosinta sau reutilizabile. In al doilea caz, este posibil sa inlocuiti filtrul atunci cand este plin.

Durata de viata efectiva a unei masti chirurgicale sau a unui respirator este indicata de producator. Acesta variaza in functie de utilizare. In general, poate varia de la trei la opt ore, in functie de concentratia contaminantului si de o serie de factori externi, cum ar fi umiditatea aerului, temperatura, volumul de aer respirat etc.

Pentru aparatele respiratorii echipate cu filtre de gaz, daca purtatorul incepe sa perceapa mirosul de gaz, acesta trebuie sa paraseasca imediat zona de lucru si sa inlocuiasca filtrul. In mod similar in cazul filtrelor de praf, daca purtatorul incepe sa perceapa o crestere a efortului inspirator, el sau ea ar trebui sa paraseasca spatiile si sa inlocuiasca filtrul. Aceste masti sunt purtate in principal de persoanele care lucreaza in contact cu substantele chimice sau de pompieri.


IN SPERANTA CA ACUM LUCRURILE SUNT CEVA MAI CLARE, VA DORIM MULTA SANATATE !!!
smile



Comentarii: 0
Postat la: 02 4 2020


Stire adaugata de Nadia

Nume/Nickname:
E-mail: (optional)
Smiles: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Introduceti cele doua cuvinte cu spatiu intre ele !
Daca acestea nu sunt lizibile dati click pe iconul, aflat sub cod.
Bmwclub Magazine pe Facebook
        

Legal - Termeni si conditii   
BMWClub Magazine
Despre revista
Cuprins revista
Cauta BMW
Stiri BMW
Intalniri
Comunitate
Facebook
Contact
Aboneaza-te

BMWClub Magazine 2010 - Toate drepturile rezervate.
Acesta este un site partener BMWClub Romania www.bmwclub.ro
version 1.2