Toate stirile BMW si BMWClub Romania



Cat de multe stii despre condusul pe timp de iarna ?


In general, oamenii se cred atotstiutori in ceea ce priveste fotbalul, femeile si masinile, dar s-a dovedit ca, atat condusul mingei, al partenerei sau al masinii preferate necesita nu doar talent, ci si ... cunostinte !

Meteorologii avertizeaza ca in aceasta iarna vom avea zapada destula, asa ca incercam sa venim in sprijinul celor care inca nu s-au deprins cu miscarile unui autovehicul surprins in derapaj necontrolat si sa oferim cateva sfaturi pentru a reusi redresarea in cazul in care soseaua va joaca feste.

Ideea de baza ar fi sa evitati pe cat posibil sa va angajati in deplasari pe drumuri acoperite cu zapada sau chiar cu gheata, indiferent cat de mult s-ar lauda primarii si primaritele ca au dispersat material antiderapant sau solutii decongelante. Daca aceste calatorii nu pot fi evitate, asigurati-va ca aveti masina echipata cu minimul necesar acestor conditii: anvelope de iarna (M+S... NU allseason!) cu presiunea corecta, stergatoare de parbriz in stare foarte buna, suficient lichid de spalare parbriz (cu rezistenta la inghet de minim -20 C), iar rezervorul sa fie cel putin pe jumatate plin cu combustibil.
In cazul in care faceti deplasari mai lungi, va recomandam sa aveti la voi si cabluri de pornire, sufa pentru tractare si chiar o lopata pentru cazurile in care (Doamne fereste!) ramaneti inzapeziti.



Daca ati trecut deja peste necesitatea deplasarii si peste nivelul minim obligatoriu de echipare al masinii, trecem la DINAMICA DERAPAJULUI.
In principiu, cand se intra intr-un derapaj cu o masina este vorba de o dinamica agresiva si foarte accelerata, astfel ca multi sunt tentati sa o diminueze si calca, inevitabil, pedala de frana sperand ca masina se va opri. Culmea e ca exact acest gest accentueaza si mai tare transferul de mase intre puntile masinii, astfel incat tendinta de continuare a derapajului creste foarte mult, ajungand pana la a nu mai putea fi controlat.

Dar ce facem in acest caz?

1. VITEZA
In primul rand, controlam VITEZA DE DEPLASARE, care nu ar trebui sa depaseasca 80-90 KM/H pe drumurile acoperite cu zapada. Trebuie sa stiti ca aceasta zapada nu este chiar asa de prietenoasa, intrucat, datorita transferului termic dintre drumul rece si condensul de la evacuarile masinilor, se contureaza suprafete de gheata care rup aderenta si asa solicitata la maxim. (A nu se confunda cu poleiul, care este extrem de periculos si pe care orice obiect in deplasare este aproape imposibil de controlat).
Nu va angajati in depasiri bruste pentru ca schimbati repartitia de mase si vectorii de deplasare, generand astfel tensiuni in rulajul anvelopelor si, implicit, pierderea aderentei pe carosabil !
Practic, definitia derapajului necontrolat este (in rezumat) o viteza si un transfer de mase prea mari/violente, raportate la gradul de aderenta a anvelopelor pe carosabil.

2. TRASEUL
Daca totusi va puneti in miscare, retineti urmatoarele avertismente date de tot ce se afla in jurul vostru: precipitatii mixte, ceata, temperatura exterioara, prognoza meteo, zi/noapte, traseul de urmat (mai ales daca include si poduri - veti vedea mai jos de ce!), gradul de incarcare al masinii, etc... Pe scurt, tot ce ar putea pune in pericol aderenta dintre anvelope si sosea, pentru ca nu e nevoie de prea multa zapada sau gheata ca sa o pierdeti, iar multe dintre accidente se intampla tocmai din cauza subestimarii pericolului dat de precipitatiile marunte.



PODURILE sunt una dintre circumstantele traseului foarte des ignorata de multi dintre soferi. Circulatia aerului rece pe poduri este de regula foarte puternica, atat pe deasupra, cat si pe dedesubtul lor, soseaua fiind astfel expusa unor factori termici ce pot conduce foarte usor la inghetarea suprafetei de rulare. Daca veti conduce pe un drum care contine si poduri, iar afara ploua si sunt mai putin de 3 grade Celsius, luati in calcul ca apa poate contine deja cristale de gheata ce va pot crea mari probleme de aderenta. Asadar, reduceti viteza inainte de a cirula pe poduri !
Regula este ca prin controlarea vitezei, puteti evita / controla si derapajul !



3. DERAPAJUL MASINII - Ce inseamna SUBVIRARE si SUPRAVIRARE in derapaj?
SUBVIRAREA in derapaj este acea situatie cand, desi ati virat volanul pentru schimbarea directiei, raspunsul masinii este unul lent (sau deloc), continuand pe traiectoria initiala. Cu alte cuvinte, tragi de volan in stanga sau dreapta, iar masina continua sa mearga inainte, drept sau tangential.

SUPRAVIRAREA in derapaj este situatia cand rotile din spate pierd complet aderenta la sosea, iar spatele masinii se deplaseaza in directia opusa directiei in care sunt orientate rotile directoare. Pe scurt, este situatia cand spatele masinii incearca sa te depaseasca, ajungand intr-un final ca masina sa dea din coada ca un peste smile

Dar ce cauzeaza aceste traiectorii nedorite? Ei bine, ati fi tentati sa credeti ca ruperea aderentei dintre anvelope si drum poate fi cauza, dar, de fapt, ea este doar un efect al comportamentului masinii. Pentru ca masina reactioneaza dupa stimulii soferului, asa ca ACCELERATIA si FRANAREA excesiva pot induce deopotriva comportamentul supra- sau subvirator al masinii.



4. CUM IESIM DIN DERAPAJ?
Derapajul necontrolat cauzat de supravirare poate deveni controlabil daca se retin cateva reguli ce pot fi valabile la orice situatie :

> NU APASATI FRANA !
Daca se apasa frana, deparajul nu se opreste, ci dimpotriva, devine si mai accentuat, ajungand la pierderea totala a controlului asupra masinii ! Si tot apasarea franei impiedica orice tentativa de redresare a masinii din derapaj... Asadar, NU APASATI FRANA, sperand ca masina o sa se opreasca sau sa iasa din derapaj, pentru ca nu o va face!
Frana o puteti folosi abia dupa ce ati iesit cu succes din derapaj, pentru a reduce viteza sau pentru a opri unde va permit regulile de circulatie.
In mod similar, NU APASATI AMBREIAJUL (pentru cei care au transmisie manuala) intrucat decuplarea puntii/lor motrice de cuplul motor genereaza o inertie aproape imposibil de controlat.
In ambele situatii, FRANA DE MOTOR este cea care va actiona asupra rotilor motrice, iar directia ramane in sarcina soferului.

>> ACCEPTATI REALITATEA CAT MAI RAPID SI INTRATI IN DERAPAJ!
Ca sa iesiti cu bine din derapajul necontrolat, trebuie ca mai intai sa accepti realitatea ca ai intrat intr-o astfel de situatie, pe care sa o controlezi adecvat, folosind exclusiv sistemul de directie al masinii pentru a-i controla traiectoria .
Intrarea intr-un derapaj din supravirare (mai stiti, cand fundul masinii vrea sa ajunga in fata voastra?), se face cu atentie si cu "miscari de reglaj fin" pentru contrabracarea rotilor fata ale masinii.
Ce inseamna CONTRABRACARE? Ei bine, cand spatele masinii "fuge" catre dreapta (sa zicem!), contrabracam prin rotirea volanului in aceeasi directie, tot spre dreapta, astfel rotile din fata urmarind noua traiectorie a masinii fara a pierde controlul.

>>> NU VA SPERIATI SI NU REACTIONATI AGRESIV !
Totul este sa ramaneti concentrati asupra drumului si asupra masinii, pentru ca o singura contrabracare, de regula, nu este suficienta si s-ar putea sa fie nevoie sa faceti si altele, in celalalt sens.
Fiti pregatiti sa continuati contrabracarea din momentul in care masina incepe sa raspunda la prima manevra de iesire din derapaj. Iar aici circulatia mainilor pe volan este esentiala !
Regula este sa reactionati proportional cu amplitudinea derapajului si sa nu rotiti volanul mai puternic sau mai des decat este nevoie.
Un alt mijloc de ajutor in acest caz poate fi ACCELERATIA (doar pentru masinile cu tractiune fata!), dar in niciun caz nu folositi FRANA !



Orice sub- sau supradimensionare a efortului de contrabracare poate duce inevitabil la pierderea controlului masinii in derapaj, asa ca trebuie sa faceti tot ce se poate pentru o reactie proportionala cu amploarea situatiei, precum si sa reactionati la timp (nu prea devreme si nici tardiv).

ATENTIE! Miscarea masinii intrate in derapaj poate fi foarte lenta la inceput, insa revenirea se poate accentua extrem de repede, astfel incat e necesara o reactie foarte rapida pentru a controla miscarile de "coada de peste" ale masinii.

Si pentru ca "teoria e ca teoria, dar practica ne omoara", nu uitati sfatul nostru:
"Decat sa incerci IESIREA dintr-un derapaj necontrolat, mai bine sa previi INTRAREA intr-o astfel de situatie!"

Asadar, circulati atent si REDUCETI VITEZA pe orice carosabil umed sau alunecos, care se poate tranforma intr-o suprafata ostila !

Drumuri bune sa aveti !

enJOY ! smile



Comentarii: 0
Postat la: 30 10 2020


Stire adaugata de XXL

Nume/Nickname:
E-mail: (optional)
Smiles: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Introduceti cele doua cuvinte cu spatiu intre ele !
Daca acestea nu sunt lizibile dati click pe iconul, aflat sub cod.
Bmwclub Magazine pe Facebook
        

Legal - Termeni si conditii   
BMWClub Magazine
Despre revista
Cuprins revista
Cauta BMW
Stiri BMW
Intalniri
Comunitate
Facebook
Contact
Aboneaza-te

BMWClub Magazine 2010 - Toate drepturile rezervate.
Acesta este un site partener BMWClub Romania www.bmwclub.ro
version 1.2